10 months ago
489 Views
0 0

Maitotuotteet ja kananmunat

Written by
maitotuotteet

Maitotuotteet ja kananmunat

Maitotuotteet ja kananmunat. Munat, maito ja juusto sisältävät tärkeitä mineraaleja ja vitamiineja. Maito sisältää rasvaliukoisia vitamiineja A, D, E ja K:ta. Samalla maidolla on myös suhteellisen suuri vaikutus ympäristöön. Maito ja juusto ovat hyviä kalsiumlähteitä, mutta juusto sisältää myös runsaasti energiaa ja tyydyttyneitä rasvoja.

Maitotuotteet, kuten maito, viili, jogurtti, juusto, kerma, ranskankerma ja margariini, on säilytettävä jääkaapissa. Säilyvyys riippuu lämpötilasta ja valosta, mitä kylmemmässä ja pimeässä niitä pidetään, sitä pidempään ne säilyvät. Huoneenlämmössä maitoa kannattaa säilyttää korkeintaan puolisen tuntia, eikä mielellään silloinkaan suorassa auringonpaisteessa tai muutenkaan valoisassa paikassa, koska valo tuhoaa maidon vitamiineja ja aiheuttaa makuvirheitä. Älä siis jätä maitoa huoneenlämpöön, vaan aseta se takaisin jääkaappiin heti kun se on mahdollista. Kannattaa maistaa ja haistaa aina maitoa ja muita maitotuotteita ennen kuin heität pois ne.

Kannattaa myös muistaa pitää maitopullot kiinni ja säilyttää ne mahdollisimman kaukana voimakkaasti tuoksuvia elintarvikkeita, koska niiden haju tarttuu helposti maitoon.

Juuston valmistamiseen käytetään yleensä pastöroitua lehmänmaitoa mutta joihinkin juustoihin käytetään myös lampaanmaitoa ja joihinkin vuohenjuustoa. Juuston pakkaus suojaa sitä hajuilta sekä kuivumiselta. Eri tyyppisillä juustoilla on eripituiset säilytysajat. Kypsytetyt juustot, kuten emmental ja parmesan säilyvät kuukaudesta puoleen vuoteen ja tuorejuustot, kuten maitorahka ja raejuusto sen sijaan säilyvät parisen viikkoa.

Säilyttämällä maitotuotteita oikein, säilyvät ne pidempään kuin mitä purkin viimeinen päivämäärä antaa ymmärtää. Toisaalta säilyttämällä maitotuotteita väärin pilaantuvat maitotuotteet mitä todennäköisemmin jo ennen viimeistä päivämäärä. Vanhentunut maito happanee ja saostuu, kun sitä kaadetaan esimerkiksi kuumaan kahviin. Maitopaketissa suositellaan varastointia korkeintaan +8 asteessa.

Maidon pastörointi

Pastörointi korkeassa lämmössä pidentää maidon säilytysaikaa. UHT- (engl. ultra-high temperature processing) ja ESL- (engl. Extended Shelf Life) käsitellyt maidot säilyvät avaamattomina huomattavasti pidempään kuin tavallinen maito. Tämän lisäksi UHT-käsitellyt maidot säilyvät useimmiten huoneenlämmössä.

Pastörointi tuhoaa maidosta tauteja, jotka aiheuttavat bakteereja. Kolikon kääntöpuolena on kuitenkin, että tutkimusten mukaan prosessointi tuhoaa myös maidosta terveelliset vitamiinit, hyvät bakteerit ja entsyymit.

Munat voidaan säilyttää huoneenlämmössä, ja pakkauksessa ilmoitettu parasta ennen aika on asetettu sen mukaan. Jos pidät munat jääkaapissa, ne säilyvät useita viikkoja viimeisen päivämäärän jälkeen.

Näillä vinkeillä kuorit kananmunan nopeasti: http://keittioapulainen.net/miten-ammattikokit-kuorivat-kananmunia/

Article Categories:
Ei kategoriaa · Raaka-aineen käsittely

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *