4 years ago
2516 Views
1 0

kylvökalenteri – Milloin hyötykasvit kannattaa istuttaa?

Written by
Kylvökalenteri

Kevät tuli ja mieleen hiipii ajatus herkullisista, oman maan kasviksista ja yrteistä.
Jotta saa mahdollisimman hyvän lopputuloksen, tulee tietää tarkkalleen oikeat istutusajat.
Muuten yrtit ja kasvikset saattavat jäädä liian pieneksi, tai pakastua kuolleeksi yms.
Siksi on hyvä olla kylvökalenteri.

Kirjoitin tämän oppaan, yleisoppaaksi, kertomaan milloin hyötykasvit kannattaa istuttaa.
Oppaassa myös hieman eri kukkien istutusaikoja.

Kylvökalenteri

Maaliskuu

Maaliskuussa on aika istuttaa ensimmäiset taimet.

Minttu,
rosmariini,
jättisipuli,
purjo,
mukula,
laventeli,
lehtiselleri,
talvisipuli,
mäkimeirami ja laventeli.

Ja Kukista:
pelargonit,
daaliat,
mustasilmät ja keijunmekot.

Talvi on vasta kääntymässä kevääksi, joten ulkona ei voi vielä paljoa tehdä. Kuitenki mahdolliset tuhkat saunanlämmityksestä tai takanpoltosta ym. voi laittaa talteen lannoitusta varten.

tuhka säilyttää ravintoarvonsa ja ei leviä ympäriinsä kun sitä säilytetään metallisessa säilytysastiassa.

 

 

Huhtikuu

Nyt on aika istuttaa taimet seuraaviin kasveihin:

tomaatti,
basilika,
meirami,
ryytisalvia ja kaalit(keräkaali, lehtikaali, punakaali, ruusukaali, ja kukkakaali ym.)

Perunat kannattaa jo nyt laittaa itämään,niin turvataan uudenperunan sato juhannukseksi. Laita perunat huoneenlämpöön vaikka ikkunalaudalle, jossa ne saavat valoa. Itäminen kestää noin kaksi viikkoa. Itäneen perunan tunnistaa siitä, että siinä on paljon vihertäviä versoja.

Heti kun maa sen sallii kannattaa aloittaa lannoitus ja kalkitsemminen.

Lannoitteet levitetään tasaisesti ja muokataan pintamultaan.

 

 

Toukokuu

Toukokuussa kasvimaasta on viimeisetkin lumet sulaneet ja maa on kuiva.

Nyt on viimeinen aika lannoittaa.

Mahdolliset rikkakasvit kannattaa poistaa niin nopeasti kuin suinkin.

Voit jo kylvätä:

mustajuuren,
retiisinsiemenet,
persiljan,
porkkanan ja palsternakan.

Toukokuun loppupuolella voit myös istuttaa

valkosipulit,
herneet ja sipulit.

 

 

Marttojen kylvövinkit.

Kylväminen

Täytä astia mullalla.
Kastele multa melko kosteaksi.
Lue siemenpussin kyljestä mihin syvyyteen siemenet kylvetään.
Kylvä isot siemenet syvempään kuin pienet.
Tee astiaan muutama reikä sormella ja tiputa jokaiseen reikään 3-4 siementä. Jos kylvät laakeaan astiaan, ripottele siemenet mullan päälle tasaisin välimatkoin.
Peitä siemenet ohuella multakerroksella.
Sumuta hieman vettä päälle suihkupullolla.
Peitä kylvös muovilla tai kelmulla, johon pistät muutaman ilmareiän.
Aseta kylvös valoisaan paikkaa, esimerkiksi ikkunalaudalle.

HOIDA KYLVÖKSIÄ TARKASTI

Pidä kylvös kevyesti tasaisen kosteana. Märässä mullassa siemenet eivät idä
Hyvä lämpötila taimikasvatukseen on noin 18-20 °C. Korkea lämpötila venyttää kasveja.
Aloita lannoittaminen vasta, kun taimeen on tullut ensimmäiset kasvulehdet. Lannoita miedosti veden sekaan laitettavalla lannoitteella noin joka toinen kastelukerta. Muistathan, että liiallinen lannoite voi jopa tappaa kasvin, joten lannoita vain lannoitepurkin ohjeen mukaisesti

Kevät tuli ja mieleen hiipii ajatus herkullisista, oman maan kasviksista ja yrteistä. Jotta saa mahdollisimman hyvän lopputuloksen, tulee tietää tarkkalleen oikeat istutusajat. Muuten yrtit ja kasvikset saattavat jäädä liian pieneksi, tai pakastua kuolleeksi yms. Siksi on hyvä olla kylvökalenteri. Kirjoitin tämän oppaan, yleisoppaaksi, kertomaan milloin hyötykasvit kannattaa istuttaa. Oppaassa myös hieman eri kukkien istutusaikoja. Kylvökalenteri Maaliskuu Maaliskuussa on aika istuttaa ensimmäiset taimet. Minttu, rosmariini, jättisipuli, purjo, mukula, laventeli, lehtiselleri, talvisipuli, mäkimeirami ja laventeli. Ja Kukista: pelargonit, daaliat, mustasilmät ja keijunmekot. Talvi on vasta kääntymässä kevääksi, joten ulkona ei voi vielä paljoa tehdä. Kuitenki mahdolliset tuhkat saunanlämmityksestä tai takanpoltosta ym. voi laittaa talteen lannoitusta varten. tuhka säilyttää ravintoarvonsa ja ei leviä ympäriinsä kun sitä säilytetään metallisessa säilytysastiassa.     Huhtikuu Nyt on aika istuttaa taimet seuraaviin kasveihin: tomaatti, basilika, meirami, ryytisalvia ja kaalit(keräkaali, lehtikaali, punakaali, ruusukaali, ja kukkakaali ym.) Perunat kannattaa jo nyt laittaa itämään,niin turvataan uudenperunan sato juhannukseksi. Laita perunat huoneenlämpöön vaikka ikkunalaudalle, jossa ne saavat valoa. Itäminen kestää noin kaksi viikkoa. Itäneen perunan tunnistaa siitä, että siinä on paljon vihertäviä versoja. Heti kun maa sen sallii kannattaa aloittaa lannoitus ja kalkitsemminen. Lannoitteet levitetään tasaisesti ja muokataan pintamultaan.     Toukokuu Toukokuussa kasvimaasta on viimeisetkin lumet sulaneet ja maa on kuiva. Nyt on viimeinen aika lannoittaa. Mahdolliset rikkakasvit kannattaa poistaa niin nopeasti kuin suinkin. Voit jo kylvätä: mustajuuren, retiisinsiemenet, persiljan, porkkanan ja palsternakan. Toukokuun loppupuolella voit myös istuttaa valkosipulit, herneet ja sipulit.     Marttojen kylvövinkit. Kylväminen Täytä astia mullalla. Kastele multa melko kosteaksi. Lue siemenpussin kyljestä mihin syvyyteen siemenet kylvetään. Kylvä isot siemenet syvempään kuin pienet. Tee astiaan muutama reikä sormella ja tiputa jokaiseen reikään 3-4 siementä. Jos kylvät laakeaan astiaan, ripottele siemenet mullan päälle tasaisin välimatkoin. Peitä siemenet ohuella multakerroksella. Sumuta hieman vettä päälle suihkupullolla. Peitä kylvös muovilla tai kelmulla, johon pistät muutaman ilmareiän. Aseta kylvös valoisaan paikkaa, esimerkiksi ikkunalaudalle. HOIDA KYLVÖKSIÄ TARKASTI Pidä kylvös kevyesti tasaisen kosteana. Märässä mullassa siemenet eivät idä Hyvä lämpötila taimikasvatukseen on noin 18-20 °C. Korkea lämpötila venyttää kasveja. Aloita lannoittaminen vasta, kun taimeen on tullut ensimmäiset kasvulehdet. Lannoita miedosti veden sekaan laitettavalla lannoitteella noin joka toinen kastelukerta. Muistathan, että liiallinen lannoite voi jopa tappaa kasvin, joten lannoita vain lannoitepurkin ohjeen mukaisesti lähteet: kotiliesiNicehouseMartat

Arvostele artikkeli

0%

User Rating: Be the first one !
0
Article Categories:
"Kasvata itse"-opas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *